tirsdag 23. september 2014

Film: Appropriate behavior

Fredag braket Skeive filmer løs. Jeg så åpningsfilmen Appropriate behavior.Vi blir kjent med Shirin, ei "Brooklynite" i slutten av tjueårene med persisk familie-bakgrunn. Hun og kjæresten har nettopp gjort det slutt, i beste Annie Hall-stil hopper vi i tid fra før, til under og etter forholdet. Shirin famler etter bruddet, har hemmeligheter for familien og seg selv, og inngår i ulike seksuelle (mer eller mindre vellykkete) relasjoner. Plottet høres kanskje klisjé ut, men filmens naturlige, særegne dialog, og de underfundige karakterene hever kvaliteten nok til at jeg koser meg glugg.

Desiree Akhavan er både hovedrolleinnhaver, manusforfatter og regissør. Hun ble nærmest umiddelbart sammenliknet med Lena Dunham, forfatter av og skuespiller i Girls. I motsetning til Lena skriver Desiree fra et kulturelt minoritetsståsted, når det gjelder både kulturbakgrunn og legning. Sammenlikningen er forståelig på grunn av tidligere nevnte troverdige manus, som virker betegnende for den urbane You tube-generasjonen i NYC. "I don't want to meet my dealer smelling like sex, it can activate their rape brain."

Absolutt severdig og humreframkallende!

Sjekk trailer her:Skeive filmer er for øvrig en filmfestival som burde besøkes av alle slags folk, bare fordi det er en festival med virkelig kvalitetsfilmer. Men det er også digg og sunt å se filmer som ikke bare handler om heterofile, eller passer inn i samfunnsnormen - spesielt som heterofil. Personlig synes jeg filmer fra en hvilken som helst minoritet sitt standpunkt er mer interessant fordi det vekker nysgjerrighet, og ofte utfordrer fordommer og ubevisste, kognitive rammer man tenker med. Og så er det fint hvordan de fleste filmer ender med erkjennelsen at vi mennesker er ganske universelle, trass i form, farge og kjønn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar