tirsdag 23. september 2014

Film: Appropriate behavior

Fredag braket Skeive filmer løs. Jeg så åpningsfilmen Appropriate behavior.



Vi blir kjent med Shirin, ei "Brooklynite" i slutten av tjueårene med persisk familie-bakgrunn. Hun og kjæresten har nettopp gjort det slutt, i beste Annie Hall-stil hopper vi i tid fra før, til under og etter forholdet. Shirin famler etter bruddet, har hemmeligheter for familien og seg selv, og inngår i ulike seksuelle (mer eller mindre vellykkete) relasjoner. Plottet høres kanskje klisjé ut, men filmens naturlige, særegne dialog, og de underfundige karakterene hever kvaliteten nok til at jeg koser meg glugg.

Desiree Akhavan er både hovedrolleinnhaver, manusforfatter og regissør. Hun ble nærmest umiddelbart sammenliknet med Lena Dunham, forfatter av og skuespiller i Girls. I motsetning til Lena skriver Desiree fra et kulturelt minoritetsståsted, når det gjelder både kulturbakgrunn og legning. Sammenlikningen er forståelig på grunn av tidligere nevnte troverdige manus, som virker betegnende for den urbane You tube-generasjonen i NYC. "I don't want to meet my dealer smelling like sex, it can activate their rape brain."

Absolutt severdig og humreframkallende!

Sjekk trailer her:



Skeive filmer er for øvrig en filmfestival som burde besøkes av alle slags folk, bare fordi det er en festival med virkelig kvalitetsfilmer. Men det er også digg og sunt å se filmer som ikke bare handler om heterofile, eller passer inn i samfunnsnormen - spesielt som heterofil. Personlig synes jeg filmer fra en hvilken som helst minoritet sitt standpunkt er mer interessant fordi det vekker nysgjerrighet, og ofte utfordrer fordommer og ubevisste, kognitive rammer man tenker med. Og så er det fint hvordan de fleste filmer ender med erkjennelsen at vi mennesker er ganske universelle, trass i form, farge og kjønn.

tirsdag 9. september 2014

Uke 34-36 i to bilder

Kameraet var borte på feriekoloni, jeg begynte å jobbe og legge meg tidlig.

Uke 29-33 i bilder



[Sagde Ivar-hyller i fire]
[Arvet en fin settekasse]
[Dro på spaceparty på Lindøya]
[Var ved en fjord i Sør-Trøndelag med en hund og en mann]
[Sydde mitt aller først plagg. Gikk så som så, men fikk dilla. Og respekt for tekstilarbeidere!]
[Så konfettishowet til Robin + Røyksopp på Øya-festivalen]

Tips og triks

Roskilde '08, tatt med Holga.

Enkelte ganger skulle jeg ønske jeg var litt smartere som 21-åring (som nå er seks år siden). At noen kunne fortalt meg mer om hvordan verden fungerer, og i tillegg overlesse meg med tips og triks for å takle praktiske ting og livet som sådan. Samtidig ikke. Man vil jo finne ut av ting selv, og ikke få fasiten på forhånd. Men noe a la "Kvinde, kend din kropp" (en dansk feministklassiker fra 70-tallet som jeg fikk i julegave som fjortis (FLAUT)) kunne jeg tenke meg å skrive. Bare at den ikke skulle handle om kvinnekroppen, men om kvinnesinnet, strukturer, patriarkatet og rent praktiske ting som de ville lært på husmorskolen, hadde den moderne versjonen funnes (den ville selvfølgelig hett husskolen, åpen for kvinner og menn).

Her kommer noen tips og triks i sistnevnte, praktiske kategori:

- Mobiler lader raskere i Airport-modus.
- Når du kaster frisbee, lat som om du pisker med et håndkle.
- Treig glidelås? Gnukk et stearinlys på.
- Klipp i forpakninger for å få ut rester.
- Body butter kan lages sjæl, uten å støtte multinasjonale korporasjoner som skor seg på å gjøre huden din tørr så du skal fortsette å kjøpe produktene deres.
- Lemonadeleppomade kan lages sjæl.
- Flux bedrer søvnkvaliteten, hvis man absolutt må ha laptop i senga. (Jeg er den første til å innrømme at man må det noen ganger.)
- Alle mennesker burde se minst én mensendokumentar i sitt liv.
- Kvalitet trumfer alltid kvantitet. I klesskapet, på hybelen, når det gjelder venner, alkohol, mat, litteratur, politikk og reising.